Pfizer ar putea lansa in SUA un biosimilar pentru epoetina alfa

May 26th, 2017

Compania farmaceutica Pfizer ar putea lansa in SUA un medicament biosimilar pentru epoetina alfa. Agentia americana pentru siguranta alimentelor si medicamentelor (FDA) a primit recomandarea comisiei sale oncologice pentru aprobarea acestui medicament biosimilar in aceasta tara. Noul tratament este destinat terapiei anemiei in cazul pacientilor cu boala cronica de rinichi aflati sau nu pe dializa, pacientilor cu HIV, dar si in cazul pacientilor care au beneficiat de chimioterapie. “Recomandarea comisiei intareste valoarea potentiala a biosimilarelor in ceea ce priveste cresterea accesului la tratamente de calitate pentru pacientii din SUA”, a declarat Diem Nguyen.

Sursa: WorldPharmaNews.com, Foto: Picasa.com.

Un tratament oncologic destinat pacientilor cu anumiti biomarkeri, aprobat in SUA

May 25th, 2017

Agentia americana pentru siguranta alimentelor si medicamentelor (FDA) a aprobat recent primul tratament oncologic care tinteste pacientii cu anumiti biomarkeri. Tratamentul vizeaza cancerele care prezinta un anumit biomarker, indiferent de localizarea acestora. Noul medicament contine substanta activa pembrolizumab si va fi comercializat sub denumirea Keytruda, fiind indicat in tratamentul pacientilor adulti cu cancere solide inoperabile aflate in stadiu metastazic si la care s-a observat prezenta biomarkerilor MSI-H sau dMMR. “Aceasta este o etapa importanta in tratamentul impotriva cancerelor. Pana in prezent, FDA a aprobat doar medicamente oncologice care tinteau doar locul initial din care au pornit tumorile, spre exemplu medicamente exclusiv pentru cancerele pulmonare sau de san. Am aprobat acum insa un medicament care poate fi administrat in functie de prezenta unui anumit biomarker, fara a tine cont de localizarea initiala a tumorilor”, a declarat Richard Pazdur, director al Oficiului de produse hematologice si oncologice al FDA.

Sursa: WorldPharmaNews.com, Foto: Picasa.com.

Sun Pharma ar putea lansa in SUA un medicament impotriva psoriazisului

May 24th, 2017

Compania farmaceutica Sun Pharma a anuntat ca a primit aprobarea Agentiei americane pentru siguranta alimentelor si medicamentelor (FDA) pentru initierea procesului de evaluare in vederea lansarii in SUA in cazul unui nou tratament destinat pacientilor diagnosticati cu psoriazis. Noul medicament contine substanta activa tildrakizumab si este indicat in tratamentul pacientilor cu psoriazis moderat si sever. Se estimeaza ca peste 7,5 milioane de pacienti din SUA sufera de psoriazis, boala afectand circa 125 de milioane de persoane la nivel mondial. Tildrakizumab este un anticorp monoclonal destinat blocarii selective a citokinei IL-23, reducand astfel procesul inflamator care determina aparitia leziunilor asociate psoriazisului.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Reteaua de farmacii Punkt a ajuns la 65 de unitati. Tinta pentru 2017 este de 100 de farmacii

May 23rd, 2017

Grupul A&D Pharma, din care fac parte distribuitorul de medicamente Mediplus, dar si lanturile de farmacii Sensiblu si Punkt, a reusit sa finalizeze procesul de rebranding pentru jumatate din cele 78 de farmacii preluate anul trecut de la Polisano sub brandul Punkt, modelul low-cost al grupului farmaceutic. Brandul Punkt a ajuns astfel la 65 de farmacii la nivel national, la aproape trei ani de la lansarea pe piata, acesta adresandu-se persoanelor cu venituri mici si mijlocii. Reprezentantii A&D Pharma au anuntat ca se vizeaza atingerea pragului de 100 de farmacii Punkt in acest an.

Sursa: Ziarul Financiar, Foto: Picasa.com.

Amgen: Romania are nevoie de un parteneriat public-privat pentru sustinerea inovatiei

May 22nd, 2017

Gabor Sztaniszlav, Country Director al companiei farmaceutice Amgen, este de parere ca Romania are nevoie de parteneriate public-private pentru sustinerea inovatiei in domeniul farmaceutic si medical.

“Inovatia, medicamentele inovatoare si utilizarea noilor tehnologii sunt instrumente care ne pot ajuta sa optimizam utilizarea resurselor din sistemul de sanatate, sa eficientizam procesele si sa folosim bugetul alocat cu maximum de rezultate, astfel incat sa asiguram pacientilor o viata mai lunga si de o mai buna calitate. Este foarte important sa fim pregatiti la nivel mental sa acceptam schimbarea adusa de inovatie si sa incepem sa vedem lucrurile dintr-un unghi diferit, pentru ca totul in jurul nostru evolueaza intr-un ritm ametitor. In cativa ani, sistemul de sanatate ar trebui sa se reaseze, astfel incat sa tina pasul cu vremurile”, a precizat Sztaniszlav.

In opinia reprezentantului companiei, autoritatile romane ar trebui sa se concentreze si pe medicamentele biosimilare, care reprezinta o alternativa mai accesibila la medicamentele biologice deja aprobate, permitand astfel reducerea cheltuielilor din Sanatate fara a fi luata in calcul reducerea calitatii. “Avem la dispozitie instrumente noi prin care putem eficientiza cheltuielile in Sanatate, cum ar fi contractele cost-volum, prin care statul plateste doar pentru pacientii care au raspuns la tratament, sau medicina personalizata care ne permite sa administram tratamentul potrivit la pacientii potriviti si sa ne asiguram ca vom avea in acest mod cea mai buna rata de raspuns pentru banii alocati medicamentului respectiv. De asemenea, biosimilarele, care in Europa sunt folosite de peste 10 ani, reprezina o alternativa mai accesibila la medicamentele biologice deja aprobate, pentru ca permit sistemului de sanatate sa reduca cheltuielile fara sa faca niciun compromis de la calitatea si eficienta medicamentului. In plus, Romania are nevoie de un parteneriat public-privat pentru sustinerea inovatiei. Companiile sunt dornice sa vina cu experienta, cu oamenii, cu resursele si cu instrumentele necesare, daca politicile statului vor incuraja si vor stimula cercetarea privata si vor crea cadrul potrivit atragerii de investitii”, a mai spus Gabor Sztaniszlav.

Medicamentele biosimilare sunt medicamente biologice care sunt foarte asemanatoare cu produsul din care provin si care trebuie sa-si dovedeasca si eficienta similara. Aceste medicamente sunt aprobate dupa realizarea a numeroase teste si studii clinice. Exista circa 250 de teste in medie care sunt efectuate pe durata procesului de fabricatie a unui produs biologic.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Terapia si-a crescut profitul la 143 de milioane de lei anul trecut

May 19th, 2017

Producatorul de medicamente generice Terapia din Cluj, parte a grupului indian Sun Pharma, a inregistrat un profit net de aproape 143 de milioane de lei in 2016, in crestere cu 45% fata de anul anterior, pe fondul cresterii exporturilor si al ponderii medicamentelor fara reteta din portofoliul companiei. Potrivit lui Dragos Damian, directorul general al Terapia, toate medicamentele cu prescriptie vandute de companie in Romania sunt nerentabile. Terapia s-a concentrat pe medicamente fara prescriptie si pe exporturi, acestea asigurand cresterea cifrei de afaceri si a profitului, a precizat el. Datele prezentate mai sunt sunt rezultatele companiei pe an calendaristic, in timp ce profitul pe anul financiar la care se raporteaza compania (perioada 1 aprilie 2016-31 martie 2017), a inregistrat o crestere cu 18% fata de anul financiar precedent.

Sursa: Ziarul Financiar, Foto: Picasa.com.

Pfizer dezvolta un nou medicament impotriva cancerului mamar

May 18th, 2017

Producatorul american de medicamente Pfizer, impreuna cu divizia sa Medivation, dezvolta in prezent un nou medicament impotriva cancerului mamar. Noua terapie contine substanta activa talazoparib si apartine unei clase de medicamente denumite inhibitori ai enzimelor PARP care au capacitatea de a induce moartea celulelor canceroase. Aceste substante s-au dovedit promitatoare in tratamentul cancerelor ovariane si cancerelor mamare. Utilizarea noului medicament la pacientele purtatoare ale genelor BRCA 1 si 2 a determinat o reducere a tumorilor canceroase cu peste 20% la cele 48 de paciente care au facut parte din primul grup de studiu. Acestea inregistrasera anterior o progresie a bolii in ciuda chimioterapiei.

Sursa: Reuters.com, Foto: Picasa.com.

Biofarm a inregistrat afaceri de 37,7 milioane de lei in primele trei luni ale anului

May 17th, 2017

Producatorul roman de medicamente Biofarm a raportat afaceri in valoare de 37,7 milioane de lei in primul trimestru din 2017, in crestere cu 8% fata de aceeasi perioada din anul anterior, potrivit datelor Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Profitul companiei in trimestrul I a ajuns la 9 milioane de lei, in crestere cu 40% fata de primul trimestru din 2016, iar profitul total bugetat pentru 2017 este de 30 de milioane de lei, in usoara crestere fata de 2016. Si estimarile privind cifra de afaceri urmaresc o usoara crestere in acest an, pana la 157,6 milioane de lei. Peste 12 milioane de lei sunt bugetate in acest an de catre companie pentru investitii in echipamente de productie in noua fabrica.

Sursa: Ziarul Financiar, Foto: Picasa.com.

Antibiotice Iasi: Taxa clawback ne-a luat din nou prin surprindere

May 16th, 2017

Compania farmaceutica Antibiotice Iasi a raportat un profit de 5,3 milioane de lei in primul trimestru al anului curent, in scadere cu 26% fata de aceeasi perioada din 2016. Cifra de afaceri a companiei a ramas la 55,4 milioane de lei. Reprezentantii Antibiotice Iasi sustin ca aceasta scadere a profitului a fost cauzata de faptul ca taxa clawback pe trimestrul I a luat prin surprindere din nou producatorii de medicamente generice. Potrivit lui Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iasi, taxa clawback pe trimestrul I a ajuns la 19,6% din valoarea vanzarilor de medicamente cu prescriptie, situandu-se mult sub nivelul bugetat, stabilit in concordanta cu valoarea din 2016.

Sursa: Ziarul Financiar, Foto: Picasa.com.

Zentiva a inregistrat afaceri de 110 milioane de lei in trimestrul I

May 15th, 2017

Compania farmaceutica Zentiva, parte a grupului francez Sanofi, a inregistrat in primul trimestru al anului in curs o cifra de afaceri de 110 milioane de lei, in crestere cu 10% fata de primele trei luni din 2016. In schimb, profitul net al companiei a scazut in primul trimestru cu 10%, la 18,2 milioane de lei, iar profitul operational a scazut cu 9%, la 22,6 milioane de lei. Potrivit companiei, reducerea profitului operational din primul trimestru este cauzata de cresterea taxei clawback.

Sursa: Ziarul Financiar, Foto: Picasa.com.