Calin Galaseanu, ARPIM: Scaderea preturilor la medicamente pune sub semnul intrebarii utilitatea taxei clawback

Calin Galaseanu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, a atras atentia marti in cadrul unei conferinte de presa ca scaderea preturilor la medicamente solicitata de Ministerul Sanatatii si care ar urma sa intre in vigoare de la 1 iunie pune sub semnul intrebarii utilitatea taxei clawback. Galaseanu a subliniat in cadrul Forumului Industriei Farmaceutice ca in acest context taxa clawback nu mai are sens in conditiile in care aceasta taxeaza cresterea consumului de medicamente sau a cotei de piata a producatorilor.

Reprezentantul ARPIM a amintit ca in luna iunie a anului trecut lista de medicamente compensate si gratuite a fost actualizata cu 17 medicamente orfane, o noua actualizare avand loc si in luna noiembrie a lui 2014 cand au fost introduse in lista 23 de medicamente noi. Dintre acestea din urma sase nu pot fi insa prescrise pacientilor deoarece nu exista protocoale de prescriere pentru ele.

“Procesul de evaluare a listei de compensate este practic inghetat. Din luna noiembrie nu s-a mai intamplat nimic. Preturile la medicamente vor scadea si, prin urmare, taxa clawback va scadea. Romania va avea insa cele mai mici preturi din Europa la medicamente insa producatorii vor plati si taxa clawback. Taxa a fost introdusa ca o masura temporara, nu definitiva. Daca va functiona cu cele mai mici preturi din Europa, utilitatea clawback nu se mai sustine”, a declarat Galaseanu.

Referitor la posibilitatea ca scaderea preturilor la medicamente sa conduca la disparitia a numeroase produse farmaceutice ieftine de pe piata din Romania, presedintele ARPIM a declarat: “Disparitia produselor este un proces care tine de politica companiei. Evident ca alinierea la cel mai mic pret din Europa este posibil sa produca disruptii in perioada urmatoare”.

Autor: Daria Macovei, Foto: Agerpres.

Tags: ,

Leave a Reply